Osteopathie

Osteopathie is een prachtige holistische visie op het menselijk lichaam. Het is een opleiding waar veel anatomische kennis aan te pas komt, waar veel kennis is van reguliere ziektebeelden en gevolgen (en oorzaken daarvan). Embryologische kennis, het ontstaan van de mens en de gevolgen voor ons lichaam en de manier waarop het lichaam reageert.

Bij osteopathie leer je al deze kennis integreren met elkaar. Je leert bijvoorbeeld over de organen van het lichaam, hoe deze organen functioneren en wat aandoeningen kunnen zijn en wat er dan in de organen aan de hand is. Ook leer je wat de gevolgen zijn van spanning rondom deze organen voor de wervelkolom, andere gewrichten, het omliggende weefsel. In de osteopathie ga je er ook vanuit dat het lichaam zoveel zelfgenezend vermogen heeft, dat het vreemd is als er iets aan de hand is en dan dus ook goed is om te kijken wat de oorzaak is dat dit probleem ontstaat.

Osteopatisch denken en behandelen is helemaal mijn ding. Het is prachtig holistisch en dagelijks verwonder ik me, hoe je bij kinderen (want ik behandel alleen maar kinderen) door subtiele onderzoekstechnieken verschillen kunt voelen en hoe je door vaak maar kleine ontspanningstechnieken de functie van zo’n gebied kunt verbeteren en de klachten kunt verminderen.

Ik heb de 5 jarige opleiding osteopathie volledig gedaan, alleen uiteindelijk geen ‘groot’ ¬†examen gedaan (door priv√© omstandigheden), maar deze technieken zijn me volledig eigen en combineer ik met de kennis die ik op andere gebieden heb.