Fysiotherapie / Manuele therapie

In 2001 ben ik begonnen als fysiotherapeut en werkte ik met volwassenen. Eigenlijk ontdekte ik al snel dat ik honger had naar meer kennis en was ik niet te stoppen met lezen, kennis vergaren, oefenen en opleidingen doen.

Met name de verbindingen die er in het lichaam zijn (heel holistisch kijken, eerst op anatomisch gebied), zorgde er voor dat ik manuele therapie ging doen. Manuele therapie (volgens methode Maitland), heeft me heel veel ‘logisch denkende’ kennis gebracht. Het is een methode waarbij je onderzoekt, naar met name bewegingsbeperkingen en oorzaken van de pijn / hulpvraag die er is. Als je bewegingsbeperkingen hebt gevonden ga je kijken of de pijn / hulpvraag door het mobiliseren van dat gebied verandert. In mijn manier van denken heb ik heel veel aan deze methode gehad, want ik had ‘vrij spel’ en ging van alles uit proberen om uiteindelijk de oorzaak van een klacht te vinden. Eigenlijk zag ik iedere hulpvraag als een cryptogram, waar ik de oplossing van moest vinden (desnoods ’s avonds in de boeken thuis).

Door soms iets te mobiliseren op plekken wat ‘niet logisch’ is, ontdekte ik allemaal verbanden en merkte ik dat ik na de opleiding Maitland meer verdieping wilde, waarna ik osteopathie ben gaan doen. (zie kopje osteopathie)