Peuter

Een peuter zijn is wel een heel leuke periode van je leven. Je doet lekker waar jezelf zin in hebt en zet jezelf helemaal centraal! In deze periode staat het -ik wil- centraal. Het kind gaat ontdekken wat het zelf wil en schuift dit niet onder stoelen of banken, maar laat het er helemaal zijn!

Het is belangrijk dat een kind in deze periode helemaal zijn eigen-ik kan ontdekken, helemaal zichzelf centraal. Misschien als prinses, echt je de allermooiste van de wereld voelen (en vaak ook nog door iedereen aangesproken worden dat je er prachtig uit ziet) of als superheld, zodat je je meteen veel sterker voelt, belangrijker voelt en ook nog door iedereen wordt gezien als sterk en krachtig!

Toch is het niet alleen maar feest in deze periode. Een kind wil ook graag grenzen. Tot hoever kan ik gaan. Als ik nee zeggen, gaan mijn ouders dan met me mee, of moet ik werkelijk naar ze gaan luisteren. En wat gebeurt er als ik dat niet ga doen.

Als je zelf moeite hebt met je eigen grenzen en bijvoorbeeld geen -nee- durft te zeggen, dan kan het zijn dat je kind je, door heel veel -nee- te zeggen, je een spiegel geeft. Onwijs ingewikkeld natuurlijk en het levert veel strijd op, maar eigenlijk ook briljant, want je komt vast op een punt dat je wel een keer -nee- gaat zeggen, precies wat je nodig hebt!

Ook zie je vaak dat je eigen-willetje laten zien, of temperamentvol zijn in je eigen peutertijd is afgestraft met -ga jij maar even op de trap-. Hoe dwars een peuter ook kan zijn, straf of even weg moeten heeft impact en zorgt juist voor later als volwassene dat je liever pleased dan dat je je eigen-wil uit, omdat je weet dat daar vroeger gevolgen aan zaten. Hoe lief is het dan dat je dwarse peuter je gewoon de hele dag het voorbeeld laat zien hoe je het zou mogen doen.

Met de present child methode kun je vaak veel prachtige inzichten krijgen over jezelf via je peuter.

Naast het werken met de Present Child Methode behandel ik peuters ook met osteopathische technieken. Lekker in je lijf zitten en het letterlijk minder op je lever hebben kan heel vaak aanzienlijk minder dwarse buien veroorzaken. Ook kan ik helpen bij zindelijkheidsproblemen, kijk hiervoor ook onder het kopje ‘Superpoeper’.