Koemelkintolerantie en stress

Als ik iets steeds vaker tegen kom is het denk ik een gevoeligheid voor koemelk. Sommige baby’s reageren er direct heel heftig op, met eczeem, buikkramp, veel huilen en sommige kinderen reageren er een beetje op, maar hebben in sommige periodes echt onrust, wat zonder het gebruik van koemelk duidelijk minder is. Hoe zit dat?

Zo zwart – wit als in de reguliere geneeskunde situaties te duiden zijn (door middel van testen), zo zwart – wit is een koemelkintolerantie vaak niet te duiden. Soms wel en dan is het heel duidelijk, maar soms gaat het over vage klachten, maar worden ze wel mede veroorzaakt of in stand gehouden door een intolerantie. Er zijn veel oorzaken dat er veel op koemelk gereageerd wordt. Graag neem ik je mee hierin!

  1. Stressen, daar begin ik mee. Stress is heel bepalend voor je vertering en dus ook de vertering van een baby. Baby’s die ter wereld gekomen na een zware bevalling hebben heel vaak aanvankelijk moeite met de vertering. Ook als er veel stressfactoren zijn geweest in de zwangerschap, bij moeder en / of vader of als de eerste periode stressen bevat. Als je stress hebt, gaat je spijsvertering veranderen. Bij stressen moet je alert zijn, staat je reptielenbrein op ‘scherp’, ben je ‘aan’. En als je aan staat omdat er een bedreiging is, of als je aanstaat omdat je nog in een beschermingsstand staat, dan gaat je lichaam de spijsvertering minder goed doen, dat is namelijk niet het meest belangrijke waar het lichaam op dat moment de energie in gaat steken. Als er bijvoorbeeld een leeuw naar je toe komt, dan zeg je niet tegen de leeuw, even wachten, ik kan nu niet vechten, ik moet eerst even mijn broodje verteren. Stressen hebben doordat er in het systeem een actiestand ontstaat invloed op de rust in je lichaam en daardoor op de spijsvertering. Probeer de stressen te verminderen, wat natuurlijk niet makkelijk is, maar wat heel helpend is (voor tips kijk bij de blog ‘Stressen bij mij en de baby’).
  2. Stressen, naast dat het direct invloed heeft op de spijsvertering, moet een lever bij stress harder werken. Het maakt niet uit, voedingsstress, omgevingsstress, fysieke stress (iets wat lichamelijk niet lekker gaat), mentale stress, de lever reageert op stressen en probeert de balans terug te vinden als er een stress is en gaat je lijf helpen om de stress kwijt te raken. De lever heeft het druk met stressen, en daarbij is een koemelkeiwit ook nog een moeilijk eiwit om te verwerken, geeft je lever dus nog een extra taakje, waardoor het zwaarder wordt voor de lever. De lever, als dat orgaan het moeilijk heeft, krijg je krampen, veranderingen in de ontlasting, een gespannen buik / vol gevoel en soms reflux klachten. Daarnaast krijg je het ‘op de lever’ en word je niet gezelliger. Je krijgt een korter lontje, je wordt chagrijnig en bozig. Daarnaast kun je op de ‘levertijden’ ’s nachts (tussen 00 uur en 3 uur) makkelijker wakker worden, omdat je lever dan harder aan het werk is, wat uiteindelijk zorgt voor minder uitgerust zijn en een vicieuze cirkel. Verder is de lever een ‘schoonmaakorgaan’, de lever, darmen en nieren zijn onze primaire uitscheidingsorganen, als er op dat gebied iets niet goed gaat zie je dat er gereageerd wordt door de secundaire organen, de huid, de holtes en de longen. Een belasting van de lever uit zich vaak ook door huiduitslag, veel slijmvorming, veel verkouden…
  3. Koemelk eiwit is een moeilijk eiwit om te verteren het is een lange eiwit keten. Als je lekker in je vel zit, gaat het vast goed met het verteren, moet je er nog steeds niet veel van krijgen, maar als er op welke manier dan ook maar stress is, zorgt koemelk voor een extra belasting, die je door simpel weg de koemelk te verminderen / weg te halen op kunt lossen. Vaak zitten baby’s direct veel lekkerder in hun vel en daardoor jij ook, wat een positieve wisselwerking geeft!