Mijn baby en embryologie

Heel vaak in mijn behandeling leg ik de embryologie uit. Je krijgt bijna een les erbij, bij de behandeling ;-). En heel vaak krijg ik de vraag, waar kan ik dat lezen. En tja, dat is een beetje ingewikkeld, dit is nog niet echt ergens eenvoudig beschreven. Het is kennis vanuit de osteopathie, kennis vanuit de ayurveda en al die ‘bij elkaar gevonden kennis’ heb ik verbonden.

Als ik een baby zie, kan ik aan de bouw van een baby zien hoe het met de voeding gaat. Of een kind veel wil eten / een tapaseter is / een fijnproever of een stipt op tijd eter. Natuurlijk zie ik dat ook aan de ouders en van wie een kind dat heeft ;-). Ook kan ik iets over het fanatisme vertellen, het sociale karakter. Soms lijk ik bijna paranormaal begaafd ;-), maar ik lees het uit het lichaam.

Graag neem ik je hierin mee!

Vanuit de embryologie zijn er 3 systemen waaruit we ontstaan. De zaadcel en de eicel gaan als ze gaan delen vanuit 3 vliezen delen. Het ectoderm, het mesoderm en het endoderm. Heel grappig komen deze 3 vliezen over een met de 3 typen van de ayurveda, de vata, pitta en kapha types.

In de bouw kun je zien welke van de typen het meest terug te zien is in de lichaamsbouw. Een ectoderme bouw is een heel andere bouw dan een mesoderme bouw, dan een endoderme bouw.

Altijd is een bouw natuurlijk gecombineerd, alle vliezen zijn aanwezig, maar het ene vlies is meer als type zichtbaar aanwezig dat het andere.

Het ectoderm hoort bij de huid en het zenuwstelsel en de botten. Een ectoderm bouw is een bottige bouw. Je ziet vaak de botten goed, de punten van de botten en vaak zijn het lange dunne mensen. Ectoderme mensen zijn mensen die veel in 1x kunnen eten en eigenlijk gaat het gewoon om veel eten, het maakt niet precies uit wat het allemaal voor eten is. Het zijn een beetje de ‘afvalbakken’. Wat je er in stopt, alles komt goed en wordt verteerd en ze komen er geen grammetje van aan (gelukkig groeit een baby er wel goed van šŸ˜‰ ). Het zijn vaak mensen die goed alleen kunnen zijn en dat ook nodig hebben. Een baby met een ectoderme constitutie die kan heel goed alleen op zijn / haar kamertje in slaap vallen, heeft die rust om hem heen nodig om te kunnen slapen. En het heeft eten nodig om zich tevreden te voelen. Met honger komt er geen rust. Het zijn vaak kinderen die het nodig hebben om af en toe alleen te zijn, ze hoeven niet altijd te spelen, kunnen zich goed alleen vermaken.

De mesoderme types zijn de types die heel stipt zijn wat betreft tijd. En ben je te laat met eten geven, want ze houden ook van eten, maar wel in ‘gewone porties’, dan geven ze dat aan. Te laat met eten is direct chagrijnig. Het is belangrijk om ze een ritme te geven en je moet je daar ook aan houden, daar worden ze blij van. Ze zijn heel fanatiek, willen altijd meer en zijn veel in beweging. En bij het bewegen denken ze makkelijk in winnen / verliezen. Eigenlijk willen ze alles winnen. Wat betreft eten eten ze makkelijk, maar het gaat vaak om een goed ritme / goede tijd. Bij het mesoderme weefsel hoort het hart, de milt en de spieren. Je ziet aan de bouw een opvallende spieropbouw. Ze hebben echt al spieren en als ze een beetje spieren gebruiken, zie je direct ook meer spiercontouren.

En de endoderme types dat zijn de tapassers en de kinderen die moeite kunnen hebben met verteren. Het systeem van de mond tot aan de kont (het spijsverteringssysteem) hoort bij dit systeem en is ook het systeem waar de problemen kunnen ontstaan. Kleine beetjes kan prettig zijn, het maakt vaak niet uit hoeveel tijd er tussen zit. Eten is ook een sociaal ding, endoderme types zijn namelijk heel sociaal. Ze kunnen met eten een tijd hannesen gewoon omdat het geen kwestie is van leven of dood voor hun gevoel (zoals bij het mesoderme of ectoderme type), het is iets wat er bij hoort en wat gezellig is. De endoderme types zijn vaak wat voller gebouwd, hebben meer vetopbouw en hebben ook makkelijker klachten van de buik en van bepaalde voedingsstoffen. Hier zie je ook vaak de allergieƫn en intoleranties.

Deze kaart (met ook een achterzijde) is te bestellen via mijn webshop op deze site.

En als je door middel van die bouwen naar kinderen en mensen kijkt, dan zie je zoveel leuke grappige en opvallende dingen en weet ik ook dat ik bij een ectoderm kind niet direct aan het soort voeding moet denken, eerder in de hoeveelheid voeding. En weet ik bij een endoderme bouw dat het vaak niet in het botstelsel zit (wat bij een ectodermer wel zo is) en dat ik het vaak in de spijsverteringsorganen moet zoeken of de voeding!

Echt alles in alles! En zo bijzonder vernuftig!