Slapen

Elke week heb ik, lijkt het wel, een soort thema. Deze week zijn het er 2, waarvan slapen er 1 is. Mijn baby slaapt niet, is de hele dag onrustig en slaapt ook ’s nachts niet goed.

Slapen is denk ik (wellicht naast heel veel huilen) de meest voorkomende hulpvraag, met, als ik het oplos ook de meest dankbare ouders! Omdat het veelal ook heel logisch op te lossen is, hier een uitleg!

Een kaart van het A4 breinpakket die je bij mij kan bestellen (bestaande uit 6 kaarten)

Dit bovenstaande plaatje is de tekening waar het slapen vaak over gaat. Er zijn meerdere redenen, wellicht voor een andere blog, maar dit is wat je vaak bij jonge baby’s ziet.

Soms was de zwangerschap al heel stressvol, soms was de bevalling heel stressvol, met bijvoorbeeld een hartslagdaling van de baby, meconium van de baby, soms was er na tijd stress…. Alles wat met stress te maken heeft, is voor een baby onveiligheid. En als je je onveilig voelt is het heel verstandig (als je het wil overleven) om je reptielenbrein aan te zetten. Uiteraard gaat dit volledig onbewust, maar het geeft veel onrust bij een baby, veel schrikreflexen, een verhoogde alertheid, een verhoogde hartslag en een neiging om te vechten (tegen de slaap), te vluchten (dat is nog lastig) of te verstarren (ze kijken je strak geconcentreerd aan en knipperen nagenoeg niet met de ogen). De baby heeft het gevoel dat er gevaar dreigt. En stel je voor dat je op een kamertje van mij moet gaan slapen en ik zeg er even bij dat er op de gang af en toe even een leeuw langs wandelt, dan zou ik je een oen vinden als je daar gaat slapen. Je probeert goed te luisteren, je blijft alert en wakker, je voelt een hogere hartslag, een hogere ademhaling en je bent onrust. Dit doe je niet bewust, het gebeurt zonder dat je het door hebt.

Dit is bij een baby ook zo. Een baby denkt dat er leeuwen overal op kunnen duiken en zorgt dat het alert blijft en niet gaat slapen.

Uiteraard weet ik dat er geen leeuwen zijn, maar de baby heeft dat ingeprent en heeft het nodig om weer rust in zijn / haar systeem te krijgen. Vertrouwen te krijgen dat er geen leeuwen zijn.

En…, wat heb jij nodig om in slaap te vallen in dat kamertje, waar ik een leeuw op de gang los ga laten? Waarschijnlijk als ik je een lekkere fles warme melk geef (of een slaapmutsje), als ik je lekker warm instop, als ik een zeer monotoon lief geluidje laat horen, of als ik je ga wiegen, of als ik een zeer slaapverwekkend luchtje in de kamer spray, dan zal ik de meeste kans op succes hebben. Als er plotseling een onverwachts geluidje is, of er zomaar iemand bij je staat die je niet kent, of als anderen in de kamer ook onrustig zijn, dan word je direct weer wakker en alert.

3 breinen poster, zit in het breinpakket A4 met 6 kaarten, die je bij mij kunt bestellen.

Als een baby deze onrust laat zien, dan helpt het om:

  • in te bakeren
  • rust, reinheid, regelmaat te bieden ‘voorspelbaarheid’
  • wiegen
  • draagdoek
  • voorspelbaar zijn, de baby zoveel mogelijk bij je houden, niet te veel bij anderen op schoot / weg gaan
  • veiligheid bieden

Zodat de baby ontdekt dat alle situaties die hij / zij heeft gevoeld als zijnde onveilig, toch veilig zijn en de ‘krokodil’ kan gaan rusten en de baby (en de ouders) kunnen gaan slapen!

Door middel van de behandeling kan ik de spanning die in het lijf is opgeslagen direct verminderen en ontspannen en kan ik kijken of er wellicht nog een andere oorzaak is!

Het gedrag van een kind en het gedrag van een baby is ALTIJD logisch en in dit geval ook heel slim!