Een veelvraat als baby (ook wel een hongerige baby)

Baby’s die onverzadigbaar lijken te zijn. Ik vind ze superleuk, als ik ze vasthoudt denken ze bij het voelen van mijn huid al aan borsten vol met melk. Ze slapen niet als ze niet volledig verzadigd zijn, maar verzadigd kun je ze bijna niet krijgen, want of je borsten zijn dan leeg, of de voorschriften van de hoeveelheid milliliter per kilo heb je al enorm overschreden.

Aan de antwoorden van de babyvragenlijst die ouders van tevoren hebben ingevuld heb ik soms al een vermoeden.

  • Niet slapen / in slaap kunnen komen / korte slaapjes
  • Te weinig tijd tussen de voedingen
  • Steeds ontevreden en zoekend
  • Soms heel veel krampjes
  • Soms heel veel reflux, doordat hetgeen ze krijgen en vragen te veel is van wat de baby kan verwerken.

En dan zie ik de baby. Ouders geven aan, tja we hebben hem of haar net eten gegeven, maar misschien moet het nog wel weer iets, want de baby ligt druk smakkend te vragen om nog veel meer. Als ik de baby aanraak eet die me bijna op, omdat de huid die hij voelt wellicht volledig verzadigd is met heerlijke melk… En ik zie een bepaalde bouw en juist die bouw geeft mij het inzicht dat het wel eens een ‘veelvraatje‘ zou kunnen zijn ;-).

Embryologisch ontstaan we uit drie verschillende vliezen. Het ectodermale vlies, het mesodermale vlies en het endodermale vlies. Ieder vlies heeft zijn eigen systeem wat er in ontstaat. Het is ‘net alsof’ bij ieder mens een bepaald gebied meer aandacht heeft gekregen bij het ontstaan. Het endodermale stelsel is het stofwisselingssysteem. Het systeem ‘van mond tot kont’, dus de mond, de slokdarm, de maag, de darmen. Dit systeem ontstaat uit het endodermale weefsel. Als iemand een endodermale bouw heeft, dan is het iets forser gebouwd, heeft het een dikkere buik, komt iemand ook makkelijker aan. En als er iets aan de hand is, dan heeft die persoon last van dat systeem. Dus is er spanning dat slaat het direct op dit systeem, er ontstaat buikpijn bij spanning, maar er wordt ook op voedingsstoffen makkelijker gereageerd. Deze persoon houdt er van aandacht te besteden aan eten. Het liefst kleine hapjes, die vol zorg gemaakt zijn en tot in de finesse wat betreft smaak zijn bereid. Deze baby’s zijn ook heel kieskeurig wat betreft voeding en hebben gemakkelijk last van krampen, reageren makkelijk op voeding en wisselen heel erg met de hoeveelheid van voeding en zijn ook wat betreft tijd tussen de voedingen niet zo heel stipt.

Het mesodermale stelsel bestaat uit de spieren en het bloedstelsel. Als iemand een mesoderme bouw heeft, kenmerkt zich dat door gespierd zijn, je ziet veel spiercontouren. En deze spieren willen in beweging, dus deze mensen willen niets liever dan sporten, bewegen, ‘de spieren’ en het doorbloedingssysteem gebruiken. Ze zijn fanatiek, prestatiegericht, ze willen winnen, zich inspannen om te winnen. Is er spanning bij deze persoon, dan uit zich dat in spierproblemen, spierproblemen hier, afgescheurde pees daar… Deze persoon heeft eten nodig om te kunnen bewegen, verbrandt zijn eten goed, dus heeft eten nodig, ze eten, maar zijn niet direct afhankelijk van eten, maar direct afhankelijk van bewegen waar ze brandstof voor nodig hebben. Deze baby’s zijn fanatiek, pittig, ze willen van alles en lukt het niet, dan zijn ze gefrustreerd.

Het ectodermale stelsel bestaat uit de botten en het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel en onze hersenen is het systeem wat heel veel energie nodig heeft en vraagt de hele dag om energie. Heb je een ectoderme bouw, dan zie je de botten en de gewrichten heel goed. Natuurlijk zijn er ook wel spieren, maar je ziet alle botcontouren en ook de gewrichten zijn duidelijk zichtbaar en ‘bottig’. Deze mensen zijn graag op zichzelf, kunnen zich heel goed alleen vermaken, hebben vaak ook rust nodig , vooral rust om hen heen (wellicht door het zenuwstelsel wat meer ontwikkelt is, wat makkelijk een overprikkeling kan geven). Deze persoon heeft eten nodig, kan de hele dag wel eten, want het zenuwstelsel vraagt de hele dag om voeding. En doordat het zenuwstelsel zoveel voeding verbruikt, wordt alles direct verbrand en wordt er door het lichaam opnieuw om voeding gevraagd. Deze baby’s zijn vaak lang, wat bottiger, vaak heel tenger. Ze groeien als kool, vaak in heel snelle sprongen en ze stoppen niet met eten, ze vragen de hele dag om eten.

Natuurlijk is iedereen een combinatie van deze drie, maar de één heeft wel meer een opvallende ectoderme bouw en de ander zie je direct heel erg endoderm zijn. Deze baby’s  gaan anders met situaties om, anders met groeien om, anders met voeding om… Een protocol werkt voor een een gemiddeld kind, maar niet iedere baby past in hetzelfde protocol.

Door de achtergrond van de embryologie te kennen, kan ik gerichter adviezen geven, die vaak heel passend zijn voor het kind en vaak veel antwoorden geven over je kind. En… in de ayurveda kennen ze deze 3-deling ook, dan zijn het de Vata, Pitta en Kapha types, zoals ze in deze leer benoemd worden. Zo mooi, hoe (soms zonder dat we het weten) alles met alles verbonden is!