Een goede start van het schooljaar, is het halve werk!

Een goede start van het schooljaar is het halve werk!

Stel je gaat voor het eerst naar je nieuwe werk, of voor het eerst werken in een nieuw team, of je krijgt nieuwe taakjes of een nieuwe teamleider….

De eerste dagen of wellicht weken zullen meer in het teken staan van onzekerheid. Je hebt het nodig om een nieuwe veilige basis te maken.

Heel graag help ik kinderen om zich zo veilig mogelijk op school te voelen. Toch weet ik ook dat er in elke klas wel kinderen zijn die zich niet helemaal veilig voelen, of die aan iedere nieuwe situatie weer moeten wennen. Dit kunnen de kinderen zijn die steeds haantjes gedrag vertonen (al zul je daar de onveiligheid niet zo goed zien), maar kunnen ook de kinderen zijn die heel stilletjes precies doen wat de meester of juf zegt. De basis van het gedrag in de klas, ligt in het reptielenbrein. En als dit reptielenbrein (een heel primitief deel van het brein) door eerdere ervaringen meer alert is (wat logisch is in een nieuwe situatie), zal een kind gaan reageren vanuit het reptielenbrein.

Hoe en wanneer een reptielenbrein gaat reageren, dat is o.a. afhankelijk van de ervaringen die er zijn vanuit de zwangerschap / geboorte en babytijd. En het fijne van het reptielenbrein is, als we eenmaal bewust zijn waar een reactie vandaan komt, dat we deze reactie ook kunnen veranderen bij onszelf maar ook bij kinderen.

Op 30 augustus geef ik een interactieve lezing (een lezing waarbij je ook met specifieke vragen mag komen). Een lezing waarbij ik de verschillende delen van het brein uitleg en hoe deze samen-werken. Ik leg uit hoe eerdere ervaringen (bijvoorbeeld vanuit zwangerschap, geboorte en babytijd) van invloed zijn op de start van het nieuwe schooljaar en hoe je deze ervaringen kunt veranderen. En ik leg uit hoe je het reptielenbrein en zijn werking gerelateerd zijn aan verschillende leerproblemen (zoals ADHD, PDDnos, hoogsensitiviteit..)

En… aan het eind van de lezing zal ik uitleggen wat je als ouder / verzorger of leerkracht kunt spiegelen uit het gedrag van een schoolkind, om daarna te proosten op een goed nieuw leer-jaar, voor zowel de kinderen als jij zelf!

Eerst nog even vakantie, maar wellicht zie ik je bij deze goede start van een nieuw schooljaar!