Herinneringen van de baarmoeder?

Herinneringen van de baarmoeder, dat geloof je toch bijna niet. Toch zijn de inprentingen in ons brein vanuit de baarmoeder heel bepalend voor het leven. Hoe dat werkt, leg ik uit bij de Geboorte-In-Kaart workshops die ik geef, maar een tipje van de sluier geef ik nu ook in deze blog.

Ons brein bestaat uit heel veel delen, maar kun je als je een model hanteert verdelen in 3 delen, ons reptielenbrein, ons zoogdierenbrein en ons mensenbrein.

 

Ons reptielenbreinĀ is het meest primitieve brein. Het is ons onbewuste brein, wat bij een situatie waar overleving een rol speelt, reageert met vechten, vluchten of verstarren. Als dit brein reageert, dan voelt de persoon zich niet veilig, anders zou dit brein niet reageren. In dit brein worden ervaringen opgeslagen. In de baarmoeder is vanaf dag 33 dit brein aan het groeien tot ongeveer de 7e maand. Rond die tijd gaat ook het zoogdierenbrein zich ontwikkelen en het menselijk brein. Stel je voor er is een ervaring in de baarmoeder, bijvoorbeeld, de zwangere moeder zit een ernstig ongeluk voor zich gebeuren. Dat schrikt de moeder eerst heel erg en zal met haar reptielenbrein reageren, waardoor ook het reptielenbrein van de baby ‘aan gaat’ en een ervaring maakt. De moeder kan met haar limbische brein bijvoorbeeld voelen dat ze geschrokken is en dat ze bijvoorbeeld daarna een geluksgevoel heeft dat het goed is afgelopen en kan met haar menselijk brein bedenken dat het goed is afgelopen, maar de baby heeft alleen nog maar een reptielenbrein en kan de situatie dus niet nuanceren / relativeren. Omdat er in de baarmoeder alleen nog maar een reptielenbrein is en de andere brein nog maar nauwelijks aanwezig is, komt het veel ongenuanceerder binnen / heftiger binnen en heeft het ook direct een inprenting bij de baby, die je later bij de baby terug kunt zien. (Direct in paniek raken als er iets heftigs gebeurt).

Het reptielenbrein is al in de 1e dag aanwezig, de celinprenting is vanaf dag 1 mogelijk, dus hoe zal het zijn als er een bevruchting heeft plaatsgevonden buiten de baarmoeder, of als je gestart bent als tweeling en je verliest in de eerste dagen je grootste speelkameraadje. Of als je moeder merkte dat ze zwanger is en daar enorm van schrikt en twijfelt of ze dat wel kan. Of als er in de zwangerschap bloedingen zijn, waardoor er angst is om je te verliezen… Al deze gevoelens van de moeder ‘het navelstrengeffect’ worden opgeslagen in het brein van de baby en dan in het reptielenbrein ‘heel zwart – wit’.

En deze inprenting, als je kijkt naar alle fasen in de zwangerschap, is een blauwdruk van je leven. Het is de manier waarop je in het leven staat, hoe je met processen omgaat, hoe het leren op school gaat, hoe je begint aan een spreekbeurt…. Overal kun je deze blauwdruk opleggen en door dat te zien, kun je deze inprentingen, die alleen maar inprentingen zijn, bewust worden en kun je de snelweggetjes die je naar het reptielenbrein hebt gemaakt in bepaalde situaties, veranderen / bewust worden en anders handelen.

 

 

Ben jij benieuwd wat de zwangerschap van je kind en de geboorte voor inprenting heeft achter gelaten? En wil je weten wat je daar mee kunt doen. Kijk wanneer ik weer een Geboorte-In-Kaart workshop geef, waar we in kleine groepjes aan de slag gaan met de inprentingen!