Je hebt een keuze

Gisteravond was ik bij een lezing van Juriaan Galavazi, ‘Je klacht als kans’.  Je (lichamelijke) klacht op een andere manier bekijken is mij, met osteopathie en de Present Child Methode en met de multidisciplinair therapeut opleiding die ik nu doe niet onbekend en is ook mijn werk. Gisteren wist Juriaan door een voorbeeld die hij gaf heel mooi te illustreren hoe je een keuze hebt.

Een voorbeeld van gisteravond:

Stel je bent door je enkel gegaan en je hebt je enkelbanden gescheurd (“de gebeurtenis”). Dan heb je daar een gedachte over, bijvoorbeeld “wat ben ik ook een oen”. En stel je gevoel bij deze gedachte is ook echt, ‘wat ben ik een oen’ / ‘sukkel’ en maakt je verdrietig dat het gebeurd is en dat je dat is overkomen. Dan voel je je ellendig en denk je steeds als het lopen moeilijk gaat  en je herinnerd wordt aan de enkel naar over jezelf.

Je zou ook bij dezelfde gebeurtenis kunnen denken: “tja, dat kan gebeuren, dat kan iedereen overkomen”. Je gevoel bij deze gedachte is veel luchtiger en minder verdrietig en telkens als je de enkel voelt, of niet zo makkelijk loopt zul je veel minder zwaar over deze situatie denken.

Je hebt altijd een keuze. De gedachte over de gebeurtenis kun je zelf sturen. Je kunt er een negatieve gedachtes over hebben, maar je kunt ook luchtiger denken en positiever. En denk je positiever, dan zal ook je gevoel positiever zijn en voel je je positiever.

Ga zelf eens kijken, welke gebeurtenis voelt heel naar voor je en welke gedachte heb je bij die gebeurtenis en is het ook mogelijk om de gedachte hierover te veranderen?