Geboortepatronen

 

 

Opruimen is vaak zo zinvol :-), effectief opruimen is het niet, zoals ik bezig ben, maar leuk is het wel. Ik vond net mijn aantekeningen van een heel waardevolle cursusdag van Anna Verwaal. Dat was een dag vol prachtige inzichten, die ik graag deel!

Omdat ik dagelijks werk met baby’s, lees ik ook dagelijks geboorte-ervaringen. Van gewoon vaginaal, een inleiding, een keizersnede, vacuüm, badbevallingen…

Een bevalling is een niet te vergeten ervaring voor een moeder, maar geeft ook een stempel op het leven van de baby. Volgens Anna Verwaal heeft elke bevallingsverhaal ook een relatie met hoe een kind het leven ervaart. Hieronder een lijstje met wat je vaak ziet bij de kinderen die op die manier geboren zijn:

Spontane bevalling

Deze kinderen hebben vaak een gezond gevoel van eigenwaarde. Ze zijn makkelijk, hebben controle over hun eigen leven. Zijn optimistisch, actieve doeners en komen meestal op tijd, zoals de bevalling ook op hun tijd was!

Wachten op een verloskundige of arts

Als er gewacht moet worden, dan kan een kind in het leven ervaren dat het soms wordt tegengehouden in de kracht die er is. Eigenlijk had het kind al geboren willen worden, maar het werd tegengehouden. Deze kinderen reageren vaak heftig op een ongelijke behandeling. Ze voelen zich altijd geremd.

Ingeleid

Deze kinderen waren nog niet klaar, een ander heeft bepaald dat ze geboren moesten worden. Deze kinderen voelen zich snel opgejaagd. Ze hebben een hekel aan autoritaire structuren. Ze zijn vaak te laat. Er zit wel weer een verschil tussen de kinderen die bij 42 weken zijn ingeleid, en de kinderen die bij 38 weken moesten komen, omdat de moeder ziek werd. Als deze kinderen gestimuleerd worden, voelen ze een druk, dat ze moeten komen, terwijl ze dat nog niet willen. Ze hebben vaak meer moeite met iets te beginnen en te eindigen. Deze baby’s zijn vaak wat meer gespannen.

Navelstrengomstrengeling

Een kindje die een navelstrengomstrengeling had bij de geboorte, kan bij de geboorte een gevoel van doodgaan hebben gekend. De toekomst voelt als gevaarlijk / onveilig. Als deze kinderen onder druk gezet worden, voelen ze zich al gauw verstrekt. Deze kinderen durven vaak niet. Heel vaak gaat de bevalling ook niet ‘zoals het hoort’. Het is alsof de baarmoeder weet dat dit aan de hand is en daarop anticipeert.

Tang- of vacuum verlossing

De kinderen met tangverlossing hebben echt een pijnlijk hoofd. Vaak veel boosheid bij zich van de bevalling en hebben meer kans op migraine of schouder-, hoofd- of nekpijn. Het zijn vaak ook kinderen die bij aanraking makkelijk pijn ervaren. Deze kinderen hebben vaak hulp nodig, maar geven weerstand als er hulp wordt gegeven. Deze kinderen zien er vaak ook gehavend uit na de bevalling. De mensen die dit kindje zien schrikken soms van het kindje, wat voor dit kindje kan zorgen voor moeite met het zien van de eigen schoonheid. Deze kinderen gaan ergens voor , maar komen dan vast te zitten en hebben dan hulp van anderen nodig. Deze kinderen worden voor hun gevoel vaak onder druk gezet.

Prematuur geboren

Deze kinderen hebben vaak een neiging om te vroeg en te snel door het leven te gaan. Ze zijn gehaast en opgejaagd. Ze zijn vaak overgevoelig voor licht en aanraking. Als deze kinderen ook in een couveuse hebben gelegen, dan is er vaak een muur tussen deze kinderen en anderen.

Iedere bevalling heeft zijn eigen verhaal. Mijn bevallingsverhaal herken ik heel erg in mijn leven. Vraag je eigen bevallingsverhaal als dat kan eens na aan je ouders / moeder, hoe verliep de bevalling bij jou en kijk eens of je in je leven de eigenschappen van de bevalling herkent. En kijk eens naar de bevalling van je kind, herken je je eigen bevalling er in? En herken je je kind er in?